Friday, May 7, 2010

Anak Jadi Bodoh Jika Kerap Menonton Televisyen

foto Anak Jadi Bodoh Jika Kerap Menonton Televisyen
fajridil.blogspot.com - semakin lama kanak-kanak yang berusia lima tahun kebawah menonton televisyen, keadaan kesihatannya bakal terancam. ada kajian yang dilakukan keatas 1,300 kanak-kanak di England yang memiliki prestasi buruk di sekolah.

hasilnya, kanak-kanak itu ketika berusia (2-4 tahun) terlalu banyak menonton televisyen iaitu lebih dari 2 jam per hari. kajian pertama dilakukan ketika kanak-kanak itu berusia 2 dan 4 tahun kemudian kajian kedua dilakukan semula pada kanak-kanak yang sama ketika mereka berusia 10 tahun.

kanak-kanak yang terlalu banyak menonton televisyen ternyata jarang terlibat dengan aktiviti di sekolah dan juga lemah dalam subjek matematik. Linda Pagani dari University of Montreal yang melakukan kajian dan diterbitkan di jurnal Archieves of Pediatrics and Adolescent Medicine, menekankan tahap awal usia kanak-kanak adalah masa yang laking penting untuk perkembangan otak dan pembentukan tingkahlaku.

katanya lagi, orang tua harus memperbanyakkan masa untuk berbicara dan melakukan aktiviti bersama dengan anak ketika waktu makan, mandi atau bermain.Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

Related Post
0 comments:

 
© Copyright 2009 Fajridil  |  Template by Asral Enterprise