Tuesday, October 19, 2010

Artis Indonesia Ada Yang Murtad

foto Pinkan Mambo
Pinkan Mambo

3 Artis Indonesia Didakwa Murtad

fajridil.blogspot.com - Sejak beberapa bulan lalu, masyarakat Indonesia dikejutkan dengan tindakan beberapa selebriti negara itu menukar agama.

Seorang daripada mereka ialah Pinkan Mambo.

Penyanyi lagu popular, "Kekasih Yang Tak Dianggap" ini untuk kali keduanya dilapor telah menukar agama dan disahkan ibunya sendiri, Deetje yang nyata kecewa.

Walaupun belum pernah melihat Pinkan pergi ke gereja, Deetje berkata, anaknya sudah mula belajar agama lain sejak April lalu.

Menurutnya, Pinkan yang nama penuhnya Pinkan Ratnasari Mambo banyak berubah sejak kebelakangan ini.

Bagaimanapun, keputusan Pinkan menukar agama tidak menyebabkan Deetje merasa kehilangan anak.

“Anak merupakan titipan Allah dan kita tidak boleh mencintai anak 100 peratus kecuali pada Yang Maha Pencipta,” kata Deetje.

foto Rianti Cartwright
Rianti Cartwright

Artis cantik yang juga pernah menjadi VJ MTV, Rianti Rhiannon Cartwright juga dikatakan telah meninggalkan Islam dan berkahwin dengan kekasihnya, Cas.

Perkahwinan mereka berlangsung di Gereja Old St Patrick, New York, Amerika Syarikat.

Rianti yang lebih dikenali dengan watak Aisha dalam filem agama, "Ayat-Ayat Cinta", dikatakan sudah murtad sebelum berkahwin lagi, berdasarkan risalah yang dikeluarkan sebuah gereja di Jakarta Selatan.

Namun, ketika diminta mengesahkan perkembangan itu, pengurusnya, Adi,
enggan berbuat demikian sebaliknya berkata, dia tidak tahu menahu mengenainya.

“Saya hanya berkomunikasi dengan dia mengenai kerja. Yang lain saya tidak tahu,” katanya.

Dia mencadangkan supaya pengesahan itu didapatkan daripada paderi di gereja yang mendedahkan perkahwinan Rianti dengan penyanyi yang nama lengkapnya Alfoncius Dapot Parulian Nainggolan.

Bagaimanapun, pihak gereja juga enggan mengesahkannya.

foto Happy Salma
Happy Salma

Selebriti terbaru Indonesia yang didakwa meninggalkan Islam ialah Happy Salma.

Happy dikatakan memeluk agama Hindu kerana mahu berkahwin dengan kekasihnya, Tjokorda Bagus yang keturunan raja.

Model dan juga pelakon filem yang dilahirkan di Sukabumi, Jawa Barat itu menjalani upacara pindah agama Hindu, dalam upacara yang dinamakan Sudhi Wadani di Villa Ibah, Ubud, pada 29 September lalu.

Sudhi Wadani adalah upacara dalam Hindu sebagai pengesahan ucapan atau janji seseorang yang secara tulus ikhlas dan hati suci menyatakan menganut agama Hindu.

Upacara yang mengambil masa sehari itu adalah antara syarat yang harus dijalani bila seseorang ingin berkahwin mengikut adat Hindu.

Mereka melangsungkan perkahwinan beberapa hari kemudian di Puri Saren Kauh, Ubud dengan mengikut adat istiadat Hindu dan diikuti dengan majlis di Sukabumi Sabtu lalu.

Mengenai dia menukar agamanya, Happy menegaskan, dia tidak akan berbicara secara terbuka.

“Saya tidak akan bercakap mengenainya,” kata Happy.

Segala hal yang berhubungan dengan keyakinannya, dia berharap menjadi rahsia hubungan perkawinan yang baru mereka jalin.

Isu masyarakat Islam Indonesia, baik lelaki mahupun wanita berkahwin dengan pasangan mereka yang beragama lain adalah perkara biasa sejak era Sukarno dan Suharto kerana sebahagian orang yang mendakwa ulama di negara itu berkata ia dibolehkan.

Namun, apa yang dilakukan oleh Pinkan, Rianti dan Happy ialah mereka memeluk agama lain untuk mengikut agama suami masing-masing.


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

Related Post
4 comments:

sam1430 said...

Semoga laknat Allah akan turun ke atas mereka, yg mempermain-mainkan Islam. Amin.

azman said...

klu jumpa tembak jeee bg mati

ndayunsaid...

tolong hidup cuma sekali, mbok ya di pikir dulu, jangan sampai menyesal,memang si semua peraturan agama baik,tp di pertimbangkan,jangan sampai penggemar anda mendoakan celaka!!! seperti gueeee

david octavianus said...

kok orang pindah agama malah di doakan celaka? bukannya semua agama mengajarkan kebaikan? apakah hanya agama anda yang mengajarkan kebaikan dan agama lain mengajarkan kejelekan? itu namanya munafik saudaraku..
kita hidup di negara yang mengakui kebebasan beragama. bukan di negara yang hanya mengakui 1 agama.
Semoga pikiran kita selalu terbuka dan menghargai semua perbedaan yang ada.
Keep respect each others.

Salam,
GJ

 
© Copyright 2009 Fajridil  |  Template by Asral Enterprise