Monday, July 5, 2010

Menjadi Hamba Harta

foto Menjadi Hamba Harta

"Teman anak Adam (manusia) ada tiga: yang satu mengikutinya sampai kepada nyawanya diambil, yang kedua sampai ke kuburnya dan yang ketiga sampai ke padang masyar, adapun yang sampai nyawanya diambil ialah hartanya, dan yang sampai ke kuburnya ialah kaum kerabatnya dan sampai ke padang masyar ialah amalannya." (HR. Ahmad)

"Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan menjalankan perintahNya). Dan (ingatlah), sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang-orang yang rugi." (Surah Al-Munafiqun:9)

"Sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan disisi Allah jualah pahala yang besar." (Surah At-Taghabun:15)

"Yang mengumpulkan harta dan berulang-ulang menghitung kekayaannya, dia menyangka bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya (dalam dunia ini)!" (Surah Al-Humazah:104)

"Kerosakan akibat penyakit suka kemuliaan, harta dan kemegahan pada agama seorang muslim lebih bahaya daripada kerosakan akibat kedatangan dua ekor serigala kedalam kumpulan kambing." (HR. Tirmidzi)

Prinsip Menjaga Harta Berdasarkan Al-Quran
"Bukanlah kebajikan itu hanya menghadap muka kamu ke arah timur dan barat, tetapi kebajikan (yang sebenarnya) ialah beriman kepada Allah, hari akhirat, malaikat, kitab, nabi-nabi, bersedekah harta yang disayangi kepada kaum kerabat, anak-anak yatim, orang miskin, musafir, peminta-peminta sedekah dan hamba-hamba yang menuntut kemerdekaan, mendirikan solat dan menunaikan zakat, orang yang menepati janji apabila berjanji, orang yang sabar dalam kesempitan, penderitaan dan peperangan. Mereka itulah orang yang benar-benar beriman dan bertaqwa." (Surah Al-Baqarah: 177)

"Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya kepada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengadungi seratus biji. Dan (ingatlah) , Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dihendakiNya, dan Allah Maha Luas (Rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya ." (Surah Al-Baqarah: 261)

~ "Kegembiraan kerana ilmu itu akan kekal, kemuliaan kerana ilmu akan kekal, dan kemasyuran kerana ilmu akan kekal. Sedangkan kegembiraan kerana harta akan mudah lenyap, kemuliaan yang disebabkan harta akan mengarah kepada kehancuran dan kemasyuran kerana harta akan memudar" ~ (Dr. Aidh Abdullah Al-Qarni)

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

Related Post
2 comments:

encik azuwan said...

berlumba-lumba utk dunia..umat akhir zaman..kdg2 takut jugak aku tgk kerakusan org skrg cari duit.

mat skodengsaid...

dalam kepala kebanyakkan orang zaman skrg hanya ada 1, iaitu harta. jd org skrg bolehla digelar, 1Harta.

 
© Copyright 2009 Fajridil  |  Template by Asral Enterprise