Saturday, March 20, 2010

Surah At Taubah Ayat 128-129

Surah At Taubah Ayat 128-129

foto nSurah At Taubah Ayat 128

Laqad jaakum rasoolun min anfusikum AAazeezun AAalayhi ma AAanittum hareesun AAalaykum bialmumineena raoofun raheemun

foto Surah At Taubah Ayat 129

Fain tawallaw faqul hasbiya Allahu la ilaha illa huwa AAalayhi tawakkaltu wahuwa rabbu alAAarshi alAAatheemi


Terjemahannya:

Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wasallam), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman. Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad): "Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, kepada-Nya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai 'Arasy yang besar."

Fadhilat Ayat 128-129 Surah at-Taubah

1. Ayat ini boleh memanjangkan usia dengan izin Allah jika dibaca secara berulang-ulang kali.

2. Jika dibaca tujuh kali setiap hari maka ia boleh memudahkan urusan dunia dan akhirat.

3. Jika dibaca pada pagi, ia boleh menjauhkan ancaman untuk hari itu, begitu juga jika dibaca pada waktu petang, boleh menghindarkan ancaman pada waktu malamnya. Insya-Allah.

4. Ayat ini juga boleh menambah keteguhan iman seseorang itu kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala.


***Kebiasaannya ayat ini disebut sebagai ayat "lakad ja akum"..

fajridil.blogspot.com

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

Related Post




8 comments:

Anonymoussaid...

Ayat 129 tu salah....

Anonymoussaid...

Mana ayat 129nya..

Anonymoussaid...

edit lagi tuan tanah.. ayat tu sama je

Anonymoussaid...

Baca yang jawi....jgn rumi

Anonymoussaid...

Untuk kesenangan para pembaca (macam saya sendiri) jika rasa waswas dengan translation rumi ni , sambil-II baca , dengar lah bacaan ni secara audio dari Youtube atau download. Dengan cara ni kita dapat detect kalau ada kesalahan dan otak kita lagi senang untuk terima . Thanks kepada tuan blog sebab share ni :)

It helped me a lot :D

Nemus Natural Wear said...

dari abu darda ra, dari Nabi saw. :"barang siapa di waktu pagi atau sore membaca 'hasbiyallahu....' (at-taubah 129) 7x, maka Allah akan mencukupi dari apa yang diinginkan dari perkara dunia dan akhirat" HR ibnu sunni dan ibnu asakil secara marfu'.

apa dasar dari fadilah2 yang anda tulis di atas, tolong sebutkan dengan lengkap seperti hadits yang sy sampaikan misalnya

Nemus Natural Wear said...
This comment has been removed by the author.
Nemus Natural Wear said...

maksud aku apa dasar fadilah ke satu di atas?

 
© Copyright 2009 Fajridil  |  Template by Asral Enterprise